top of page

HOUSE OF STORIES

HOUSE OF STORIES er grunnlagt av Lene Therese Teigen, og er et uavhengig kompani for kunstproduksjon med erfaring fra en rekke internasjonale samarbeid. HOUSE OF STORIES har skapt og produsert prosjekter for teater, film, TV og radio drama siden 1998. Dedikert til å gi fremtidsrettede opplevelser, bryte ned barrierene for tradisjonell teater- og musikkforestillinger som øker samarbeidet med ulike kunstformer, søker HOUSE OF STORIES å utforske nye tilnærminger for publikumsdeltakelse. HOUSE OF STOIRES har co-produsert og produsert med store teatre i Norge, samt turnéselskaper, en rekke organisasjoner og universiteter, og film- og TV-selskaper. Internasjonalt har HOUSE OF STORIES hatt samarbeid i Sverige, Italia, Japan, Finland, Island, Danmark, Ungarn, Chile, Sør-Afrika, Indonesia, Canada og Uruguay. Elin Grinaker er dramaturg/ litterær rådgiver i kompaniet og Syv Mil v/ Camilla Svingen er produsent. HOUSE OF STORIES er medlem av Norwegian Performings Art Hub. Siden 1989 har Teigen laget film, radioteater og fremfor alt teater, utgitt 4 romaner og 11 skuespill. Skuespillene hennes er fremført på alle kontinenter.

LENE THERESE TEIGEN

Lene Therese Teigen (cand.philol.) er forfatter, dramatiker og regissør basert i Oslo, Norge.

Hun er utdannet i Bergen med master i teatervitenskap, med spesialisering i dramaturgi og regi. Dramatikken hennes er produsert og fremført i blant annet Japan, Island, Sør-Afrika, Canada, Indonesia, Uruguay og Australia, sammen med de nordiske landene. Hun har utgitt fire romaner og en antologi om dramahistorie i tillegg til dramatikken.

 

Integrering av akademisk forskning med kunstneriske arbeider står sentralt i hennes arbeid. Som dramatiker lager hun tekster med flere likestilte karakterer, og hennes kunstneriske arbeider er preget av et spesielt fokus på kjønnsbevissthet og likestilling.

Teigens dramatikk er spilt på scener i hele verden, og hun har gjennom snart 30 år utgitt flere scenetekster, romaner og regissert en rekke teaterstykker, samt for radioteater og film. Hun har mottatt en rekke scenekunstpriser og utmerkelser for sitt arbeid. Som regissør er hun kjent for utstrakt bruk av visuelle og auditive virkemidler, og har vært engasjert ved Teater Ibsen, Teater Innlandet, Teater Vestland, Den Nationale Scene og NRK Radioteatret i tillegg til å arbeide med sitt eget kompani HOUSE OF STORIES. 

Teigen har virket som skuespiller før hun gikk over til å arbeide som dramatiker og regissør på slutten av 80-tallet,  og utviklet et uttrykk fullt av sceniske og karaktermessige skiftninger og en heftig bruk av levende bilder og lyd. Gjennombruddet som både dramatiker og regissør fikk hun i 2001 med Mater Nexus. Teigen debuterte med lyrikk i litteraturtidsskriftet Vagant i 1989, og med romanen "Hvitt.Stille." på Aschehoug Forlag i 1993, som hun fikk Aschehougs debutantpris for. 

NASJONALT
Teigen har vært gjesteforeleser og professor ved dramaavdelingene i Oslo, Bergen og Trondheim, og hatt verv i Norsk Kulturråd, Dramatikerforbundet, Fond for Lyd og bilde m.fl. Hun har arbeidet ved flere institusjonsteatre samt vært dramaturg og produsent i NRK Drama-avdelingen. Teigen har vært professor ved teateravdelingen ved Nord universitet. Hun har undervist på ulike skriveutdanninger og på Universitetene i Bergen og Oslo, samt ved NTNU, og har professorkompetanse i dramatikk. 

Teigen er en erfaren foreleser og moderator i Norge og i utlandet. Fra 2010-2013 var hun prosjektleder for DESK-prosjektet, forsket på og fremførte skuespill skrevet av kvinnelige dramatikere i slutten av 1800. Hennes regi er primært skrevet av nålevende dramatikere som Sara Strindberg og hennes "Medealand" på Den Nationale Scene i Bergen, som vant Natt&Dag-prisen for beste sceneoppsettning i 2014. Teigen mottok Munchforskningsstipendet 2018 tildelt av Oslo kommune, for å skrive om Edvard Munch og Tulla Larsen. Romanen «Tulla Larsen Mathilde Munch» ble utgitt i november 2019 på Solum Bokvennen forlag, med stor anerkjennelse., og ble i 2022 utgitt i Tyskland. 


INTERNASJONALT
Hennes stykke «Tiden uten bøker» hadde premiere på National Theatre i Uruguay, Teatro Solis i Montevideo, 2018 og ble nominert til 5 Florencio-priser og vant prisen for beste ensemble. Den har siden spilt i 5 sesonger på La Escena i Montevideo., senest i 2022. 

"To dager i Roma" hadde også premiere i Uruguay, på La Escena i 2019 og vant Florencio-prisen for beste ensemble samme år. "Epler som faller" hadde urpremiere på La Mama Theatre i Melbourne, Australia i 2016. "STEMT!" ble fremført i Cape Town, Sør-Afrika i 2015 etter å ha turnert i flere måneder i Norge. I 2015 ble "SQUARE" spilt på Teatro La Escena i Uruguay. 

«Mater Nexus» ble oversatt til italiensk i 2017, og ble presentert som en iscenesatt opplesning på Compagnia di Arti e Mestieri i Pordenone i 2018. Det har blant mange internasjonale produksjoner også spilt i Tokyo som en japansk forestilling regissert av Teigen. I 2021 ble det utgitt på nytt i Norge ettersom det var 20-årsjubileum siden åpningen i Oslo 2001.   ”Arkeologene” ble bestilt av Teater Ibsen, Norge i 2007,  men også produsert i Australia i 2013, og er å finne som et omfattende forskningsprosjekt i et nytt akademisk bind om dramatiske tekster i Norge «Teater som betyr noe» av Leirvåg/Fehr 2019. 

Fra 2009-2015 var Teigen president for Women Playwrights International og er nå seniorrådgiver for organisasjonen.

Teigen er medlem i Forfatterforeningen, Norsk Sceneinstruktørforening og Dramatikerforbundet. 

Lene Therese Teigen. Foto- Signe Dons.jpeg
P6070118.jpeg
P4040127.jpeg
20181112_114802.jpeg

Lene Therese Teigen. 
Foto:  Hæge Håtveit Moe til debutboken «Hvitt. Stille.». Som dramatiker har hun vært virksom i over 30 år, siden kortfilmen «Hespetre» i 1991.

bottom of page