top of page

NORSK NOK

Hvorfor sa aldri den norske regjeringen i London noe om det de visste foregikk i konsentrasjonsleirene? Hvorfor var norsk politi et så effektivt redskap for de tyske okkupantene? Hvorfor dømte vi aldri mannen som planla deportasjonene etter krigen? Hva sier det om Norge? Og hva er det å være norsk nok?

Norsk Nok i Kulturkirken 2007.jpeg
norsk nok 169redigert.jpeg
20220611_192723.jpeg

"Mot er noe som smitter. Det er som en bølge som river all med seg.

Også de som ikke egentlig tør."

​

Tidlig på morgenen torsdag den 26. november 1942 står 100 drosjer i stille kø foran Vigelandsparken. I hver drosje sitter en norsk drosjesjåfør og 3 norske politimenn. De venter på signal for å iverksette Norgeshistoriens mest effektive arrestasjon og deportasjon. De vet hva de skal og de gjennomfører det med norsk grundighet. Samme ettermiddag legger MS Donau fra kai med 532 jøder ombord. Bare 9 skal overleve krigen. Tyskerne rapporterer hjem at nyheten om transporten skal ha spredd seg som en løpeild i befolkningen, men uten å vekke usedvanlig stor interesse.

​

Norsk Nok er dokumentarisk teater. Det stiller fundamentale spørsmål. Det finnes ingen grense mellom fortelleren på scenen, som er skuespilleren, og manusets opphavskvinne som også er skuespilleren. Dette er et personlig prosjekt; i Norsk Nok er skuespilleren Janne Langaas seg selv. Men vet vi hvem vi er? Hvilke egenskaper i oss selv kjenner vi til? ... tør vi å bli kjent med?  Dette er resultatet av et arbeid som har vart i to år. Research-arbeidet og våre spørsmål om hvorfor vi egentlig ønsker å lage en teaterforestilling knyttet til denne tematikken var uløselige: Ja, vi vil lage Norsk Nok – men hvorfor, og hvordan?

Vi ønsket å si noe om mot. Derigjennom også om feighet. Fortellingen om hvordan jødene i Norge ble behandlet under krigen pekte seg ut, og gjorde det mulig å veve inn nåtidsperspektivet, som har blitt enormt viktig for dette prosjektet.

​

MEDVIRKENDE

LENE THERESE TEIGEN
Regi, dramaturgi
JANNE LANGAAS
Skuespiller, manus
CHRISTINA LINDGREN
Scenografi, kostyme, video
MARIANNE T. WEDSET
Lysdesign
TOV RAMSTAD
Lyddesign
SABINA JACOBSSON
Videoproduksjon
BARSKE GLÆDER PROD.
Produsent


SAMARBEIDSPARTNERE
Kulturkirken Jakob, urpremiere 8.mai 2007
Forestillingen ble fremført mer enn 200 ganger rundt om i Norge.

​

PUBLIKASJONER
Programartikkel

STØTTET AV
Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere

bottom of page